Frysbox, tack!

Införskaffade ett gäng nybakade frallor och gav oss iväg till Torsebro i morse på frukost hos Nisse och Rita. Satt sen i solen på deras fantastiska utedäck och njöt av ännu en härlig dag. Med oss hem skulle vi få en frysbox att sätta i garaget... verkligen behov till det eftersom ingenting ryms i den vi har i köket. TACK för den!!

Under kaffet pågick också diskussionen om hur mycket man egentligen minns av sin skolfranska nu inför Paris-resan och jag kan väl säga för min egen del att det är ungefär.... ingenting. Maken försökte sig på Baguette och ja, det är ju ett franskt ord men vi behöver nog lite mer än så kanske. Det som sitter som berget i huvudet är ju meningen: Voulez vous coucher avec moi ce soir... men den tror jag kanske inte heller blir en kioskvältare för vår del i Paris. Kanske om man hade varit singel, lite smalare och yngre. Nej, vi behöver bättre vardagsuttryck, typ notan och beställa öl, så det får vi hårdplugga nu.

Vi diskuterade också huruvida getingar föds och efter en snabbtitt på webben (där man verkligen kan hitta svaret på allt, allt, allt) kan jag förtälja följande:

Getinghonan, drottningen, som blev befruktad föregående höst, kommer fram på våren efter att ha övervintrat på en skyddad plats. Hon börjar ganska omgående bygga ett nytt bo med en stomme av tuggat träd. Inuti det nya trähöljet bygger hon upp celler där hon lägger ett ägg i varje cell. Ur äggen kläcks larver som drottningen föder upp med nektar och kött i olika former (oftast insekter) som hon samlat. Efter några veckor förpuppas larverna, och pupporna kläcks efter ytterligare någon/några veckor. De individer som kläcks är sterila honor, som kallas för arbetare. Arbetarna tar nu över drottningens uppgifter att bygga vidare på boet och att utfodra larverna. Drottningen koncentrerar sig nu enbart på att producera ägg. Är det en varm och inte alltför fuktig sommar kan boet och därmed individantalet i boet bli stort. Mot slutet av säsongen, ser drottningen till att det föds individer av både hanligt och honligt kön. De nykläckta drottningarna skall nu para sig med hanarna från andra bon, och efter parningen går honan till övervintring. Det är alltså de nya drottningarna som skall bilda nya samhällen nästkommande år, medan de gamla drottningarna, arbetarna och hanarna kommer att dö.

Man lär så länge man lever! //Farmskan

PS! Jag tycker inte att gubbar skall gå med bar överkropp inne i affärer... eller??


Kommentarer
Git

Getingdrottningarna är flitiga, går ej att sitta ute och äta utan risken för att få extra sting i maten av alla hennes arbetare. Jag håller med bar överkropp hör till utomhus. Och i denna värmen blir det ju en och annan av den varan...

2008-07-30 @ 14:20:01
URL: http://gitemanuelsson.blogg.se/
Världens bästa bror och blivande fru!!

Nä...o vissa gubbar ska inte ta av sig tröjan överhuvudtaget...

Bara min gubbe =P



Kramar från en nervös Madde.

2008-07-30 @ 18:47:09
Kusin Pia

Här ser ni en som kan franska. Sju jordgubbar= sätt fräs. Med reservation för stavningen. Karlar utan tröja på serveringar och i affärer är blä! Om det inte är "Chippendalarna" förstås. Då kan man ju ha ett visst överseende.

2008-07-31 @ 10:09:31


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Farmskan

"Bättre att leva livet än att bara hålla sig vid liv..."

RSS 2.0