På besök i "Muminland"

Godmorgon från ett snöigt Helsingfors... Här är vintern fortfarande i full gång. Idag snöar det en hel del även om det inte är så kallt. Igår när jag låg på hotellrummet funderade jag över om det över huvud taget är möjligt att i vuxen ålder lära sig finska. Jag försökte verkligen analysera orden och se om det fanns något man kunde hänga upp det på men nej... helt omöjligt. Det skulle vara kul att kunna för det är ett rätt häftigt språk på ett sätt. Vi får väl se... kankse efter min uppfräschning av tyskan (*ler*)

Men man får i varje fall vara tacksam för att de på varje skylt, information, hus eller väg presenterar det hela först på finska och sen på svenska. Visst, det blir gigantiska skyltar men vilken service för oss tillresta svenskar... Så Lautatarhankatu 6 heter också Brädgårdsgatan 6... glasklart ju! Vet dock inte om taxin hade vetat förstås.

Jag och min kollega var ute och käkade igår kväll. Italiensk mat, otroligt gott och nästan ingen vitlök alls... (*ironi*). Restaurangen låg mitt i Helsingfors och där är riktigt vackert där med gamla hus och spårvagnar som åker runt. Vid bordet bredvid vårt satt där ett svenskt par och efter en stund sa min kollega
- Hör du, det är finlandssvenskar
- Nej, det är det inte... det där är svenska
- Hur vet du det
- Därför att alla finlandssvenskar låter som Mumin-mamman...
Och precis så är det ju... deras språk liksom sjunger fram. Och var någonstans i världen serverar man annars en stadig gröt till frukost?



Nej, nu blir det lite jobb fram till två och sen är det dags för hemfärd igen.

Moi Moi (=Hej, Hej)
//Farmskan



Kommentarer
Serrku P

Tarvvitsetko apua Suomen kielen, sano!

2011-01-25 @ 14:03:23
mellanbarn

jag saknar dig

2011-01-25 @ 14:24:30
URL: http://stiffesdotter.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Farmskan

"Bättre att leva livet än att bara hålla sig vid liv..."

RSS 2.0